ניוזלטר 15.3.18
PBL: Project based learning
היום ביקרתי עם בנות החממה בבית הספר החדש בחולון. בית הספר מיישם למידה משמעותית, מבוססת פרויקטים, על פי מודל הלמידה של בית הספר היי-טק-היי בסן דייגו, ארה"ב. המשמעות של הדבר היא שכמעט כל הלמידה מתבצעת דרך למידה מבוססת פרויקטים (Project based learning). הביקור היה מרתק, נחשפנו לתהליך העבודה המובנה, התרשמנו מהמקצועיות והרצינות של הצוות והתלמידים, מהיצירתיות ותהליכי הלמידה העמוקים.
למרות שאת המודל אני מכירה, וזו הפעם השנייה שאני מבקרת בבית הספר,
אז בכל זאת למדתי? (שאפשר ליישם בינתיים בבתי ספר שלא עובדים בשיטת ה-PBL).
1. POL- המשמעות של המושג הזה היא בעצם Presentations of Learnin
POL זהו שיח עם התלמידים על הפרויקט שלהם. בשיחה זו, התלמידים מציגים את הפרויקט שהם בחרו. השיח מתמקד בדברים שהתלמידים למדו מהפרויקט בכלל ועל עצמם, עושים רפלקציה על תהליך הלמידה והעבודה, משתפים באתגרים, דרכי התמודדות וההצלחות שהיו חלק מהפרויקט. כמעט בכל עבודה שאנחנו מבקשים מהתלמידים להגיש אנחנו כבר כוללים את החלק הרפלקטיבי, אבל כאן יש הזדמנות להתנסות בכך בע"פ, מול קהל (מורים, עמיתים, הורים).
2. ימ"ה - התלמידים מוערכים על בסיס שלושה צירים. ידע, מיומנויות והרגלים. אני חושבת שברב המקרים אני מתייחסת לידע שיש לתלמידים שלי, והמיומנויות הן בעיקר קשורות לידע עצמו. השילוב בין המטרות האחרות יחד עם הידע, מקפיץ את הרמה של הלמידה והיא הופכת לרלוונטית יותר לתלמיד. יתרה מכך, המסר שאנחנו מעבירים הוא שגם הדרך היא סופר חשובה. היום, לכל עבודה שתלמידים צריכים להגיש אנחנו מצרפים מחוון שבעזרתו אנחנו מערכים את העבודות של התלמידים, אפשר להוסיף למחוון גם חלק של מיומנויות והרגלים ובכך לעודד את התלמידים ללמידה מעמיקה יותר שהיא לא רק בקונטקסט של העבודה.
3. שאלה פוריה/מערערת- ד"ר אריה קיזל כתב על כך כאן (ע"מ 6). בעצם, בעזרת השאלה, אנחנו הופכים את הנושא לרלוונטי לחיי התלמידים. בעזרתו אנחנו גם הופכים את הלמידה לדו כיוונית, מאתגרת, כזו שאין לה רק תשובה אחת. הוראה דרך שאלה מערערת הופכת את הלמידה למסקרנת יותר. כמעט בכל נושא, לא רק כשעובדים ב-BPL אפשר להתחיל בשאלה מערערת/פוריה.
רעיונות לבוקר טוב
השבוע מצרפת מספר רעיונות שהציעה חופית הרצוג לשיח בהשראת חג הפסח הבא עלינו לטובה (אפשר להכין כרטיסיות עם כל השאלות וכל אחד בוחר שאלה, ניתן גם לשאול שאלה אחת שכל התלמידים מתייחסים אליה בסבב).
1 . מצאת את האפיקומן- מה תבקש לעצמך?
2. רשע מה הוא אומר? - האמירה הכי מרושעת ששמעת או השמעת לאחרונה?
3. מה עושה את חג הפסח למשמעותי עבורך?
4. והגדת לבנך - איזה מסר לדעתך חשוב להעביר לדור הצעיר? 5. בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא ..השלם את המשפט... 6. על ארבעה בנים דיברה התורה - המצא ארבעה בנים או ארבע בנות אחרים ...
7. חירות וחופש- מה צריך כדי שתרגיש כך?
8. אילו הוציאנו ממצרים: דיינו- על אילו שלושה דברים אתה מודה?
9. איזה חמץ היית רוצה לסלק מחייך?
10. חכם מה הוא אומר- תן עצה
11. שאינו יודע לשאול- איזו שאלה לא העזת לשאול?
12. מה נשתנה הלילה הזה- איזה שינוי חשוב עברת השנה?
השבוע מצרפת שיר של עידית ברק ששלחה לי קרן להמן, אז בשבוע הבא כשאתם משאירים את הדלת מעט פתוחה לאליהו הנביא, תחשבו על השיר הזה.
שיהיה סוף שבוע קסום!
ונדה
דלת/עידית ברק
אָדָם זָקוּק לְפָחוֹת לְדֶלֶת אַחַת
לִפְתֹּחַ אֶת מָה שֶׁסָּגַר
לְהִכָּנֵס כְּדֵי לְגַלּוֹת
לָצֵאת בִּשְׁבִיל לְחַפֵּשׂ
לִסְגֹּר עַל מְנַת לְהָנִיחַ
אָדָם זָקוּק לְדֶלֶת אַחַת
לִתְלוֹת עָלֶיהָ שֶׁלֶט
לִקְרֹא לָהּ בְּשֵׁם
אָדָם זָקוּק לְדֶלֶת
כְּדֵי שֶׁיּוּכַל לִנְקֹשׁ עָלֶיהָ בְּיָד רַכָּה
לִשְׁמֹעַ מִישֶׁהוּ בְּצִדָּהּ הַשֵּׁנִי
עוֹנֶה לוֹ: יָבוֹא